MANASTIRKA ILI ŠLJIVOVICA PREPEČENICA
Da li znate kako je nastala Manastirka?
Njeno poreklo nas vraća čak u XIV vek, u manastir Svetog Prokopija u Prokuplju. Prema predanju, monasi manastira su osmislili recepturu koja je vekovima brižljivo čuvana.
STOMAKLIJA KROZ ISTORIJU
I
ako je Stomaklija spadala u mešane rakije, udeo Šljivovice nikada nije bio ispod 95% destilata. Ostalih 5% su bili destilati od drugog voća.
Da bi se dobila ova travarica rađena je hladna maceracija 12 lekovitih trava. Receptura je tajna, ali se zna da su među travkama lincura, nana, pelin, hajdučka i vranilova trava.
Odatle i izraz da je Stomaklija lek za dušu i telo!
Svaka serija lekovitih trava bila je proveravana od strane tehnologa Prokupca, kao i stručnjaka za lekovito bilje Instituta Josif Pančić, iz Beograda. Posle teškog obroka, jedna čašica Stomaklije rešavala je sve, a druga… pa, druga je već bila zbog zadovoljstva i užitka.
Postoji jedna, zanimljiva, tajna koja prati priču o Stomakliji.
Ekipa tehnologa je probala rakiju pre odlaska u prodajne objekte, ali su je, takođe, probali i radnici iz proizvodnje kojima je bilo dozvoljeno da konzumiraju proizvode od kojih je pravljena. U šali se govorilo da je i moglo da dođe do nekog manjeg odstupanja, od strane tehnologa, ali da bi isto, odmah otkrili radnici koji su redovno konzumirali Stomakliju.
Stomaklija je mnogima bila prva rakija koju su probali u životu. Važi za najčistiju rakiju koja ne izaziva mamurluk. U specifičnom ukusu ima meda, crnog čaja, pečenih lešnika. Na kraju proizvodnje, u flašu se ubacuje parafinisiana grančica pelina, koja nije u punom cvatu.
Izvozi se svuda po svetu i mnogim starijim generacijama budi nostalgična sećanja, dok se mladi naraštaji, svakodnevno upoznaju sa blagom Srbije.
Vreme druženja sa porodicom, prijateljima, poslovnim partnerima, uz neizostavno uživanje u bogatoj trpezi uz Stomakliju je deo tradicije.
RAKIJA KAO MOST KOJI SPAJA PROŠLOST I SADAŠNJOST
Bilo da ste ljubitelj istorijskih korena ili samo uživate u savršenom ukusu pića, Manastirka i Stomaklija su pravi izbor. Njihovi mirisi bude sećanja, a ukusi spajaju generacije.
Svaki put kada otvorite flašu Manastirke ili Stomaklije, ne otvarate samo rakiju – već deo srpske istorije.


Dodaj komentar